Busje versus Raketlancering SpaceX Super Heavy
Vanuit Zuid-Texas werd de krachtigste raket ooit gelanceerd, de orbitale testvlucht van SpaceX’s Starship. Helaas eindigde de lancering niet goed. Een Dodge Caravan die in de buurt van het lanceerplatform stond geparkeerd, werd geraakt door een groot brokstuk dat uit de lucht viel. Het incident werd vastgelegd op camera door LabPadre. De lancering van Starship was echter wel spectaculair om te zien, met een Super Heavy booster als basis voor de eerste reis naar de ruimte. Bekijk de video voor meer details.
LabPadre heeft ons deze zeer coole beelden van de lancering bezorgd. De camera’s zijn dicht bij het platform gepositioneerd, en we hebben de video hierboven zo ingesteld dat deze begint bij de lancering. Let op het busje aan de linkerkant, dat naar verluidt eigendom is van de website Nasaspaceflight.com. Waarschijnlijk stond het daar geparkeerd om opnames te maken, maar zoals deze video laat zien, heeft het veel meer verzameld dan alleen beelden van de lancering.
Tien seconden nadat de Super Heavy ontbrandt, landen er brokstukken op de vuilnisbelt. Op dat moment raakt een groter voorwerp de Dodge. Het lijkt op een steen of mogelijk een stuk beton ter grootte van een watermeloen dat de achterruit van de bus raakt met genoeg kracht om het voertuig helemaal te doen schudden. We zien de ruit compleet verbrijzelen, en het lijkt erop dat het brokstuk ook breekt. We weten niet hoe snel het object was toen het de bus raakte, maar met 16 miljoen pond stuwkracht die letterlijk een krater in de grond blaast, kunnen we gerust stellen dat het snel ging.
Totale destructie
Natuurlijk heeft de Starship en de Super Heavy veel meer schade opgelopen en dan bedoelen we totale schade. Controllers op de grond hebben de raket ongeveer vier minuten na de lancering handmatig vernietigd, nadat de Starship niet loskwam van de booster. De raket bereikte een hoogte van ongeveer 130.000 voet, ver onder de ruimtegrens.
Als alles volgens plan was verlopen, zou de Starship nog eens zes minuten hebben doorgevlogen naar de lage ruimte, bijna één volledige rondgang om de planeet maken voordat het opnieuw de atmosfeer zou ingaan en in de Stille Oceaan zou neerstorten. Voor de booster was een soortgelijk lot gepland; het zou een harde landing maken in de Golf van Mexico.